Farfuria vegetariana

Farfuria vegetariana te ajuta sa vezi daca mananci combinatia potrivita de alimente. Vezi proportia fiecarui grup intr-o dieta echilibrata: proteine, carbohidrati, grasimi si fructe si legume. Aceasta farfurie se potriveste tuturor persoanelor cu varsta peste 2 ani (copiii pana la 2 ani au alte cerinte nutritionale).
Principiile de alimentatie sanatoasa sunt aceleasi pentru toata lumea:
- mancati minim 5 portii de fructe si legume proaspete, crude sau gatite, cat mai variate, in fiecare zi (alegeti si culori variate). Mananca toate culorile curcubeului!
- o treime din necesarul zilnic o reprezinta cerealele (inclusiv paine si paste) si germenii de leguminoase (mazare, fasole, linte etc.).
- evitati grasimile saturate si inlocuiti-le cu grasimi nesaturate (uleiuri vegetale extrase la rece si nerafinate/neprocesate – ulei de floarea-soarelui, rapita, masline, avocado, nuci, alune, seminte).
- inlocuiti prajelile in tigaie cu gratar, coacere la cuptor, fierbere la abur, dry-fry. Cel mai recomandat ar fi mancam fructele si legumele crude.
- mancati proteine variate: germeni, lapte si branza vegetale, oua, lactate, nuci si alune, superalimente (cacao, chia, maca; chlorela, spirulina si alte alge).
- evitati cat mai mult zaharul. Daca va este pofta de ceva dulce, mancati fructe dulci (contin fructoza – zahar natural).
- reduceti aportul de sare la mai putin de 6 grame/zi.
- beti apa: 1-2 litri/zi, in functie de fiecare persoana, mai mult daca faceti sport.

vegetarian plate

fructe si legumeFructe si legume proaspete, congelate, stoarse, conservate sau deshidratate/uscate. Contin vitamine, minerale si fibre.

 

 

cereale si nuciGlucide: cereale integrale (inclusiv paine, paste), cartofi. Sunt baza oricarei mese si contin carbohidrati, fibre, proteine si unele vitamine. Limitati consumul de produse care contin gluten.

 

 

lapte si branzeturiLapte vegetal si lactate conventionale, surse de calciu, proteine si unele vitamine.

 

 

sucuri si deserturiAlimente si bauturi bogate in grasimi si/sau zahar.
Desi sunt necesare grasimile sanatoase, consumati-le mai rar si in cantitati limitate. Incercati sa alegeti variantele cu continut scazut de grasimi (low fat). Evitati pe cat posibil zaharul si indulcitorii artificiali.

 

oua si fasoleAlternative la carne si peste – oua, fasole si alte surse de proteine in afara de lactate.
Includeti in dieta Dvs. o varietate de germeni, nuci, alune, seminte, oua. Contin proteine, minerale si vitamine.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *