Despre uleiul de cocos

In primul rand, este ulei sau unt de nuca de cocos?
Din miezul matur al nucii de cocos se extrage ulei, care se solidifica la temperaturi mai mici de 24-25 grade Celsius, devenind unt. Il puteti intinde pe paine sau biscuiti in loc de unt clasic. Daca nu doriti sa se solidifice, amestecati-l cu un alt ulei virgin si organic (de seminte de floarea-soarelui, masline etc.).

De ce ulei virgin si eventual organic, extras la rece?
Organic exclude modificarea genetica si folosirea de pesticide si alte substante toxice. In cazul cocotierilor, nu se cunosc specii modificate genetic, iar pesticidele folosite sunt putine. Miezul nucii de cocos este bine protejat impotriva pesticidelor. In concluzie, este mai important ca uleiul de cocos sa fie virgin si extras la rece decat organic.

Uleiul virgin sau extra-virgin de nuca de cocos (VCO) se extrage cat mai simplu si natural, fara procese tehnologice complicate si nesanatoase.

Extras la rece inseamna ca ramane crud, nu se proceseaza la cald: temperaturile ridicate distrug vitaminele si modifica structura moleculara a uleiului, devenind astfel nesanatos.

Sunt 3 metode de extragere: 1. metoda uscata – miezul se usuca (de obicei la soare) si se preseaza la rece; 2. metoda umeda – miezul proaspat se toaca, se amesteca cu apa si se extrage uleiul cu o presa mecanica sau manuala la rece sau cu metoda 3 – centrifuga.

Uleiul sau untul de cocos NU trebuie sa fie: rafinat, albit, dezodorizat, hidrogenat, fractionat, virgin extras la cald.

Daca aceste detalii nu sunt pe eticheta, incearca sa afli direct de la producator cum proceseaza nucile de cocos.

De ce este bine sa introducem cocos in alimentatia noastra de zi cu zi?
Uleiul sau untul de nuca de cocos este o sursa foarte buna de grasimi vegetale. Are un continut foarte ridicat de grasimi saturate, deci oxideaza mai greu si tine aproape doi ani pana devine ranced. Dar tocmai acest continut foarte ridicat de grasimi saturate il face foarte controversat. Grasimile saturate sunt blamate si nerecomandate de doctori, nutritionisti si cercetatori deopotriva, din cauza problemelor de sanatate pe care le provoaca. Si atunci de ce se recomanda ulei sau unt de cocos?

1. Deoarece acest ulei virgin are un continut foarte ridicat de acid lauric, care este procesat de catre organism (combinat cu glicerol) si transformat in monolaurina. Se gaseste doar in nuca de cocos si in laptele matern.

Il gasiti pe etichete sub diverse nume: monolaurin, glycerol monolaurate, glyceryl laurate sau 1-Lauroyl-glycerol. Se foloseste ca surfectant in detergenti, in industria cosmetica (deodorante) si in industria alimentara ca agent emulsifiant.

2. Uleiul virgin de cocos are grasimi saturate compuse din trigliceride cu lant scurt si mediu, fiind usor de digerat si neavand la fel de multe riscuri ca alte grasimi saturate. In plus, mai contine grasimi mononesaturate (acid oleic) si polinesaturate (acid linoleic), polifenoli (care dau aroma si mirosul specifice de cocos), vitamina E, vitamina K si fier.

nuca de cocosLa ce folosim ulei sau unt de nuca de cocos?
1. Aliment. Poate fi folosit la pregatirea mancarii, adaugat in supe, sosuri, ceai, sucuri, lapte (vegetal), deserturi etc., de preferat la rece sau la temperatura camerei.

Cand folositi ulei de cocos la gatit sau copt, nu depasiti temperaturi mai mari de punctul lui de afumare/ardere: 177 grade Celsius (isi pierde proprietatile benefice si i se schimba structura moleculara, devinind nesanatos).

Nu exagerati! Cantitatea zilnica necesara de grasimi difera de la om la om, in functie de varsta, inaltime, greutate, activitate fizica, probleme de sanatate etc. Si recomandarile oficiale difera, dar sa luam de exemplu Marea Britanie: pentru majoritatea persoanelor se ia in considerare o alimentatie de 2000 calorii/zi femei, 2500 calorii/zi barbati si 1800 calorii/zi copii 5-10ani, iar grasimile saturate NU trebuie sa depaseasca 20g/zi femei si copii, 30g/zi barbati (total grasimi 70g/zi femei si copii, 95g/zi barbati).

Se pastreaza in recipente de sticla, ceramica, portelan, inchise bine (de preferat ermetic). NU se pastreaza in plastic. Nu este nevoie sa se tina la frigider.

cosmetica cocos2. Cosmetica. Uleiul virgin de cocos poate fi folosit pe fata pentru hidratare si demachiere (inclusiv machiaj rezistent la apa), pe corp (nu se mai usuca pielea si devine mai elastica, deci poate preveni vergeturile si ridurile), pe par pentru hranirea si hidratarea scalpului si a firului de par (reduce pierderea de proteine; folosit regulat, previne matreata si paduchii), pe unghii si cuticule (intareste si hraneste unghiile si inmoaie cuticulele). Mai poate fi folosit ca lubrifiant sexual, dar atentie! deterioreaza prezervativele din latex. Din ulei de cocos se obtine si sapun. De asemenea, protejeaza in mica masura pielea de razele soarelui (previne aparitia petelor de batranete). Mai poate fi folosit in retete de scrub/gomaj, in loc de crema/spuma de ras sau pentru a alunga unele insecte nedorite.

3. Industrie. Ca materie prima pentru surfectanti (apare pe etichete: cocamidopropyl betainecocamide MEA sau cocamide DEA), ca lubrifiant pentru motoare sau ca sursa de energie (s-a folosit ca ulei de lampa in India inainte de descoperirea electricitatii, iar acum este combustibil pentru masini, camioane, autobuze sau generatoare in unele insule). Acizi derivati din ulei de cocos se folosesc ca ierbicid.

4. Medicament natural. Fiind unic in natura, uleiul virgin de nuca de cocos este considerat foarte sanatos in cantitati mici:
- are proprietati antibacteriene (antibiotic natural care NU afecteaza majoritatea bacteriilor bune), antifungice, antivirale, antioxidante si anti-stres
- intareste sistemul imunitar
- imbunatateste digestia si absorbtia de vitamine, minerale si amino-acizi, regleaza metabolismul si elimina unii paraziti intestinali
- ajuta la ameliorarea simptomelor unor boli: de inima, rinichi, tiroida, vezica biliara, hipertensiune, diabet I si II, HIV, cancer, pancreatita, osteoporoza, ulcer stomacal, hemoroizi, psoriazis, eczeme, dermatita, candida, acnee, rozacee etc.
- intareste oasele si imbunatateste calitatea dintilor
- da energie si imbunatateste performantele sportive
- imbunatateste secretia de insulina si folosirea glucozei din sange
- reduce inflamatiile din corp si ajuta la vindecarea tesuturilor
- previne boli: cancer la san, colon etc., boli de ficat
- protejeaza arterele
- imbunatateste profilul colesterolului din sange
- ajuta la slabit si are mai putine calorii decat alte grasimi; este folosit de corp ca sursa de energie, in loc sa fie depozitat ca grasimile animale si cele nesanatoase
- protejeaza acizii grasi esentiali impotriva oxidarii
- nu are efecte adverse si nu este toxic
- unele studii sustin ca uleiul de cocos previne boala Alzheimer

0 comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *