De ce sa port haine din bumbac organic 100%?

Tricou bumbac organic damaDeoarece pielea este cel mai mare organ al omului si absoarbe substante toxice din haine, aer, apa, produse cosmetice de ingrijire. Cum pielea sta in contact cu haine mai tot timpul zilei si cu pijamale sau lenjerie de pat noaptea, ea ar trebui protejata, nu “inundata” cu substante toxice.
Bumbacul cultivat si procesat (inclusiv vopsit) cu substante chimice sintetice este foarte nociv pentru toata lumea:
- otraveste mediul in care este cultivat si procesat, distrugand apele, fauna si flora din zona
- imbolnaveste si omoara oameni care il cultiva si proceseaza (multi sunt copii)
- imbolnaveste si chiar omoara oameni alergici care folosesc haine si alte produse din bumbac conventional
- resturile din plantele de bumbac se folosesc ca hrana pentru animale, iar tu poti cumpara carne, lactate, branzeturi si oua provenite de la acele animale
- uleiul din seminte de bumbac se foloseste la gatit si reprezinta circa 8% din consumul mondial de ulei vegetal (pesticidele raman in ulei chiar daca este rafinat)
- substantele toxice, in special pesticide, ajung in produse (haine, lenjerii, prosoape etc.); aceste substante nocive nu se duc la spalat, asa cum nici vopseaua toxica nu dispare dupa mai multe spalari.

De unde stiu ca este bumbac organic?
Produsele textile nu au nevoie de certificare pentru a fi comercializate ca organice. Ele pot contine doar o parte bumbac organic (chiar sub 1%) sau pot fi 100% din bumbac organic, dar vopsite cu substante toxice.
Pentru a va asigura ca produsul este 100% organic (de la campul pe care a fost cultivat bumbacul pana la vopseaua cu care este colorat produsul), cautati unul din aceste simboluri:
- Global Organic Textile Standard (GOTS): Produs cultivat si procesat la standarde organice. Produsele cu simbolul GOTS sunt facute din fibre organice, respectand stricte criterii sociale si de mediu. De asemenea, aceste produse sunt certificate si de alt organism independent de-a lungul ciclului economic.
- Soil Association: Produs certificat pentru Global Organic Textile Standard (GOTS) prin Soil Association Certification Ltd. Soil Association este unul din membrii fondatori ai GOTS si detina un sfert din Global Standard GmbH, care administreaza GOTS.
- OE100: Bumbacul din produs este cultivat la standarde organice si a fost urmarit de-a lungul ciclului economic de catre un controlor independent. Dar desi contine fibre de bumbac organic 100%, nu este obligatoriu sa fi fost procesat la standarde organice. OE blended (amestec): Produsul contine minimum 5% fibre de bumbac organic.

standarde-eco

Bumbacul organic costa mai mult?
Tendinta ieftina “fast fashion” inseamna de obicei ca altcineva sau altceva plateste pretul. In cazul bumbacului, pretul este platit de fermieri (99% traiesc la limita subzistentei) si de mediul inconjurator (degradat si otravit cu pesticide si fertilizatori).
Pretul “organic” include investitiile facute de fermierii care protejeaza mediul, pastrand solul fertil si apele curate, sustinand astfel biodiversitatea. De obicei (dar nu mereu), bumbacul organic este mai scump deoarece costurile nu sunt ascunse si nimeni nu are de suferit.
Faceti-va vocea auzita pe langa brand-urile si magazinele preferate cumparand doar bumbac organic sau cerandu-le sa produca sau sa comercializeze articole din bumbac organic, nu conventional. Astfel, ii incurajati sa dezvolte relatii cu furnizori “organici”. Daca magazinele inregistreaza pre-comenzi, fermierii pot planifica in avans, reducand astfel costurile de productie a bumbacului organic, ajungand la un pet mai mic de-a lungul intregului ciclu economic.
Cumparati ECO – mai putin, dar organic.  Alege bumbacul organic, este prietenos cu pielea si sanatatea ta, dar si cu mediul inconjurator.

Care este diferenta dintre bumbac Fairtrade (comert echitabil) si bumbac organic?
Fermierii de bumbac Fairtrade primesc un pret premium, pe care il folosesc pentru a acoperi cheltuielile de productie si pentru a finanta proiecte de dezvoltare a comunitatii, cum ar fi saparea de fantani si construirea de scoli. Totusi unii fermieri Fairtrade inca utilizeaza unele pesticide. Doar 19% din bumbacul Faitrade este si organic. 

Prin culturile organice recunoastem faptul ca traim cu totii intr-o lume care exista ca un sistem complex si orice actiune are impact direct si indirect asupra celorlalti oameni si asupra mediului. Fermierii de bumbac organic incearca sa diminueze acest impact negativ si sa promoveze unul pozitiv. De exemplu, folosesc cai naturale de a fertiliza solul pentru cresterea productivitatii, in loc de substante chimice sintetice care cresc productivitatea pe moment, dar dauneaza mediului pe termen lung.
Bumbacul cu “dubla certificare”, organic si Fairtrade, este condiderat “standardul de aur” pentru productia sustenabila de bumbac.

bebe roz ecoDe unde stiu ca hainele mele nu sunt vopsite, tratate sau procesate cu substante chimice nocive?
Impactul producerii hainelor se resimte dincolo de campurile de bumbac. Campania Greenpeace, “Rufe Murdare”, a scos la lumina poluarea apelor din cauza substantelor chimice periculoase folosite in industria textila. Acest obicei pune in pericol grav si imediat ecosistemul si sanatatea oamenilor. 20% din poluarea apelor dulci de pe glob provine tratarea si vopsirea textilelor.
Bumbacul certificat GOTS sau Soil Association nu numai ca a fost cultivat organic, dar fost si procesat organic. Adica orice vopsea ori cerneala se incadreaza in reguli foarte stricte de biodegradare si toxicitate. In plus, apa reziduala este tratata inainte de a fi evacuata inapoi in mediu, protejand astfel ecosistemele si comunitatile locale.

Uneori poti opta pentru haine din bumbac organic nevopsite, in culoarea naturala a bumbacului. De asemenea, nu-ti trata tu insuti/insati hainele cu detergenti si balsamuri toxici, foloseste detergenti ecologici.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *