De ce este Eco sa fii Vegan sau Vegetarian?

Ceea ce alegem sa mancam are un impact major nu numai asupra sanatatii noastre, ci si asupra sanatatii celorlalti si mai ales a planetei. In 2010 eram 7 miliarde de oameni pe planeta, iar in 2050 se preconizeaza ca depasim 9 miliarde. Aceasta populatie care creste neincetat trebuie hranita de catre planeta. Pamantul are din ce in ce mai putine resurse si deja exista un numar tot mai mare de oameni care mor de foame la propriu. Doar pentru producerea mancarii noastre de zi cu zi se utilizeaza 30% din solul planetei, se consuma 20% din energia provenita din combustibili fosili si o cantitate insemnata de apa dulce.

de ce este eco sa fii vegan

In topul pagubelor insemnate aduse planetei din cauza agriculturii este cresterea vitelor, din cauza pascutului excesiv, eroziunii solului, desertificarii, defrisarilor pentru construirea fermelor si pentru culturile necesare cresterii vitelor (in special soia), emisiilor de gaze de sera si a balegarului (amoniac).

Carnea si pestele (inclusiv fructele de mare) sunt ingredientele cele mai populare in alimentatia globala, dar si cele mai costisitoare ca energie folosita pentru a le produce/pescui, procesa, depozita, transporta, gati. Chiar si organismul uman consuma mult mai multa energie pentru a digera si procesa carnea si pestele decat restul alimentelor.

In 2006 s-au produs 276 milioane tone de carne (pui, porc, vita etc.), de 4 ori mai mult decat in 1961. Acum o persoana consuma de 2 ori mai multa carne decat atunci. In 2005 s-au pescuit 141 milioane tone de peste si fructe de mare la nivel global, de 8 ori mai mult decat in 1950. Carnea este cea mai importanta sursa de proteina animala in majoritatea tarilor, iar cererea se va dubla in urmatorii ani. Pana in 2050 se asteapta ca numarul de animale crescute intensiv in ferme puternic industrializate sa se dubleze (acum sunt peste 60 miliarde animale crescute pentru carne). Cu siguranta se va incerca o crestere mai intensiva si mai ieftina, cauzand din ce in ce mai multe probleme de poluare intensiva a solului, apelor si aerului. Daca nimeni nu face nimic, impactul nociv al producerii de carne pe banda rulanta nu poate decat sa creasca.

Alimentatia este una din cele mai importante unelte in atingerea sustenabilitatii mediului. Studii globale de siguranta alimentara arata ca o dieta care contine carne consuma de 3 ori mai multe resurse decat o alimentatie vegetariana.

Devenind vegan sau vegetarian, puteti diminua impactul negativ asupra mediului inconjurator si puteti facilita accesul la hrana pentru populatii care mor de foame la propriu.

world_in_handsAstfel, veti ajuta la:
- Evitarea producerii excesive de emisii de CO2
- Reducerea producerii de metan si oxid de azot
- Economisirea masiva a apei
- Evitarea poluarii apelor (rauri, lacuri, oceane)
- Reducerea eroziunii solului si a distrugerii padurilor
- Reducerea distrugerii habitatelor naturale si a speciilor pe cale de disparitie
- Reducerea folosirii de antibiotice, agenti de crestere si alte chimicale toxice

Motivele legate de mediu sunt foarte convingatoare, dar multi vegetarieni si vegani nu cred in necesitatea uciderii altor fiinte. Altii iubesc si respecta animalele si nu vor ca ele sa sufere in vreun fel. Astfel, toti se impotrivesc fermelor de crestere intensiva si trag un semnal de alarma cu privire la maltratarea animalelor, care abia supravietuiesc in conditii oribile, de neimaginat pentru multi dintre noi. Oricare ar fi motivele pentru care renunta la carne si alte produse de origine animala, vegetarienii si veganii au constiinta curata, dar si riscuri foarte mici de a face boli cardio-vasculare, diabet si cancer.

0 comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *