De ce bumbac organic?

bumbac organicBumbacul organic este cultivat de obicei in tari subtropicale, cum ar fi Turcia, China, India, SUA. Plantele nu sunt modificate genetic, pentru cresterea lor nu se folosesc substante chimice sintetice (fertilizatori, pesticide), iar pentru vopsire se utilizeaza vopsea organica/bio/ecologica. De asemenea, agricultura organica promoveaza si sustine biodiversitatea si ciclurile biologice naturale.

Ce este bumbacul conventional?
Cunoscut drept cea mai “murdara” planta, pentru bumbacul conventional se folosesc pesticide in valoare de 2,6 miliarde $/an, unele dintre ele extrem de toxice, interzise in tarile occidentale (o picatura absorbita de piele poate ucide un adult). 1kg de pesticide periculoase se aplica pe fiecare hectar cultivat cu bumbac.
60% din pesticidele aplicate pe terenurile cultivate cu bumbac sunt insecticide, iar intre 16-25% din insecticidele folosite pe glob se duc catre bumbac, mai mult decat pentru orice alta planta.
In India se cultiva bumbac pe 5% din terenul agricol, dar se foloseste 54% din totalul global al pesticidelor. Astfel, intr-un studiu de 5 luni, 97 de lucratori de pe plantatiile de bumbac au suferit de otravire cu pesticide.
5 din cele mai folosite 9 pesticide in SUA sunt cunoscute drept cancerigene. Toate 9 sunt clasificate de U.S. EPA in Categoriile I si II (cele mai periculoase substante chimice).
In SUA dureaza intre 8-10 ani si costa 100 milioane $ sa se gaseasca un nou pesticid dedicat bumbacului. Insectele si alti daunatori ai bumbacului dezvolta imunitate la un nou pesticid in 5-6 ani.
Un raport al US EPA arata ca 400 de pesticide noi au fost deja lansate pe piata fara a fi testate daca provoaca toxicitate in mediu, fauna si flora, malformatii la nou-nascuti sau cancer.
In California s-a interzis prin lege hranirea animalelor cu resturi de bumbac (“gin trash” – frunze, tulpini, fibre scurte) din cauza nivelului ridicat de pesticide. Aceste resturi se folosesc pentru a fabrica mobila, saltele, tampoane si absorbante, betisoare de urechi, dischete demachainte si vata.
Fertilizatorii sintetici din nitrogen contribuie la cresterea de emisii de protoxid de azot – N2O (cunoscut ca gaz ilariant sau ca NOS, folosit la masini), care este de 300 de ori mai daunator ca gaz de sera decat dioxidul de carbon – CO2.

Poate fi modificat genetic (samanta iese din laborator deja “echipata” cu pesticide).

La procesarea si vopsirea bumbacului conventional se folosesc diferite substante periculoase pentru om si mediu: ceruri de silicon, compusi petro-chimici foarte duri, metale grele, amoniac, formaldehida, solventi volatili chimici, inalbitori pe baza de clor, agenti ignifugi, anti-murdarire sau anti-sifonare, balsamuri toxice etc.

Substantele toxice folosite la cultivarea si procesarea bumbacului conventional (si in agricultura in general) duc la poluarea solului, aerului, apelor de suprafata, dar si a hranei animalelor si a omului. Toate acestea duc la malformatii, boli si moarte.

Ce este bumbacul organic?
Bumbacul organic este cultivat fara substante chimice sintetice (fertilizatori, pesticide)
Bumbacul este cea mai cultivata planta non-alimentara de pe planeta, regasindu-se pe 2,5% din terenul agricol mondial (80 tari). Doar 20 de tari cultiva bumbac organic.

NU se folosesc substante toxice in niciuna dintre etapele producerii unui obiect din bumbac organic: fertilizarea solului, tratarea semintelor, stropirea plantelor impotriva daunatorilor, prelucrarea bumbacului brut, procesarea fibrelor, vopsire, tesut, cusut (cu ata bio).

Agricultura organica protejeaza sanatatea oamenilor si a planetei prin reducerea expunerii la substante toxice ajunse in sol, aer, apa, hrana si asociate cu probleme de sanatate, de la o simpla alergie la cancer.

Bumbacul organic NU este modificat genetic si este prelucrat (inclusiv vopsit) fara substante nocive.
Se folosesc substante si vopsele naturale, care nu afecteaza sanatatea oamenilor sau a animalelor, si nici mediul incojurator.

0 comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *