Calitatea aerului din casa

In fiecare zi respiram de aproximativ 20.000 ori, adica 12.000 litri de aer trec zilnic prin plamanii unui om. Crezi ca aerul de afara este mai poluat decat cel din casa? Gresit! Chiar daca locuiesti in cel mai poluat oras, calitatea aerului din casa este mai joasa decat cea de afara. De ce? Aerul din interior vine din mai multe surse:

Aerul de afara
Intra in casa cand aerisesti sau oricand deschizi o usa/fereastra.

Solutii:
Aeriseste dimineata devreme, cand aerul nu este asa de poluat. O plasa la geam sau usa nu lasa gunoaiele sau particulele mari sa intre in casa (si nici pisica sa cada de la etaj :) ).
Ia-ti un purificator de aer cat mai ecologic si cat mai eficient cu putinta. Eu folosesc Viktor de la Stadler Form de 2 ani si chiar isi face treaba. Praful depus pe mobila a scazut la mai putin de jumatate. (Daca stai langa un santier, acest lucru nu se va intampla).

respira-aer-curat

Sistemele de ventilatie si aparatele de aer conditionat
Aerul vine prin sistemele de ventilatie ale casei, blocului, cladirii de birouri etc. De exemplu, daca vecinii fumeaza sau isi dezinfecteaza baia cu clor, fumul si vaporii toxici vor ajunge si la tine. Sau daca vecina face in fiecare zi cartofi prajiti, sigur inhalezi si tu vapori de ulei. Crezi ca schimba sau curata cineva filtrele acestui sitem de ventilatie? Si daca da, la cat timp?
Referitor la aparatele de aer conditionat, pot fi adevarate focare de infectii si alergii.

Solutii:
Ideal ar fi sa fie curatate si aspirate conductele de ventilatie ale cladirii la 3-5 ani sau mai des daca este cazul, pentru a indeparta praful si sporii de mucegai. Sistemele de ventilatie NU trebuie stropite cu substante bactericide sau fungicide chimice deoarece acestea sunt toxice si dauneaza sanatatii.

Daca poti, pune filtre eco/bio la gurile de aerisire din casa ori birou si schimba-le conform instructiunilor. De ce filtre eco/bio? Pentru ca materialele din care sunt facute cele conventionale pot fi toxice si nu faci decat sa iti mai adaugi o problema pe cap.

Shimba/curata filtrele aparatului de aer conditionat conform instructiunilor sau mai des si curata aparatul cat de des poti. Macar sterge-l de praf.

Gurile de scurgere
Aerul vine prin gurile de scurgere de la chiuvete, cada sau scurgerea din podeaua baii. Cei care stau la primul nivel, indiferent ca este vorba despre o casa ori un bloc mai vechi, stiu ca uneori mirosul este greu de suportat si cu siguranta nu este sanatos acel aer. In plus, sistemele de scurgere nu au filtre de aer (corectati-ma daca gresesc).

Solutii:
Daca poti, pune filtre eco/bio la gurile de scurgere din casa ori birou si schimba-le conform instructiunilor. De ce filtre eco/bio? Pentru materialele din care sunt facute cele conventionale pot fi toxice si nu faci decat sa iti mai adaugi o problema pe cap. De asemenea, nu turna sau stropi clor sau alte substante toxice in scurgeri. Pe langa faptul ca vei respira acele substante, poti inspira si microbii morti (devin alergeni periculosi, mai ales in cazul persoanelor cu probleme respiratorii).

Vezi si articolul Calitatea aerului din casa Рpartea II

0 comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *